SAPA PROFILER AB I VETLANDA VÄLJER POWER HOUSE HELA VÄGEN FÖR ATT FÅ NYA ELCERTIFIKAT.

Sjunnens kraftverk består av en fullkaplan på 960 kVA samt en propellerturbin på 700 kW och projektet ska vara klart 2012.

Sedan tidigare har Power House ansökt om förhandsbesked, gjort ekonomiska kalkyler på olika scenarios och turbiner, förmedlat verkningsgradsmätning och frågat två utländska och ett svenskt turbinbolag om priser. Efter utvärdering föll valet på en tjeckisk turbinleverantör och en svensk generatorlindare. Urvalskriterier har varit: pris, ingenjörskunskaper, prestanda, kvalitet, tidplan och minimalt stillestånd.

Uppgraderingen består av framtidssäkra standardpaket som Power House specifierat. Rostfria löphjul och ledskenor, olje och smörjfritt. Övriga delar i stationen uppgraderas enligt Energimyndighetens krav på vitala delar för att anläggningen ska vara som ny. Andreas Trunk säger: “SAPA är ett bra exempel på hur man valt alla Power House paket, ett till fyra, i sin process att få nya elcertifikat i 15 år till och en väl fungerande station mycket längre än så”.